VRELO MUZIČARA I MUZIKE

601708_10201155769442321_149883970_n

Retko se može sresti kontinuirano uspešan rad nekog vojničkog orkestra kao što je slučaj sa vokalno-instrumentalnim sastavom „Mladi mornari“ iz Mornaričkog nastavnog centra u Puli. Već decenijama ovaj orkestar okuplja već afirmisane muzičare-mornare, ali i one koji su se odlučili da tu prvi put javno nastupe.

Služeći vojni rok u Centru, članovi orkestra bili su i Danijel Popović, muzičari grupe „Stijene“… Unazad nekoliko godina, dok su organizovane smotre vojničkih orkestara, prvo mesto je godinama bilo rezervisano za VIS „Mladi mornari“. Tako je odlučivao žiri, ali je to jednodušno podržavala publika.

– U našem orkestru ima mesta samo za najbolje mornare i vrsne muzičare. Napominjem to zato jer svi naši momci sviraju i pevaju pored svojih redovnih mornarskih dužnosti, a konkurencija za ulazak u orkestar je zaista velika. Sadašnji sastav orkestra čine mornari koji su već članovi muzičkih grupa u građanstvu – od afirmisanih do onih bulevarskih – ističe Marin.

Orkestar danas izgleda ovako: za bubnjevima je mornar Slobodan Grujičić, šef grupe, za klavijaturama mornari Dražen Šegović i Grabnar Boštjan, solo-gitara je u rukama Petra Bulatovića, bas-gitarista je Elvir Alibašić, dok po žicama na akustičnoj gitari prebira mornar Dejan Miljanović.

Orkestar je angažovan uglavnom na vojničkim priredbama, koje su često otvorenog karaktera, znači dostupne i stanovnicima mesta duž obale Jadrana. U boljim vremenima i koncerti i priredbe bili su učestaliji. Danas, u izmenjenim okolnostima, angažovanje je pretežno ograničeno na potrebe jedinica i ustanova JNA. Pre nešto više od mesec dana završena je manja turneja po obali i otocima, kojom su mladi muzičari – koliko je to u njihovoj moći – želeli da zbliže ljude i pomognu im da zaborave na sumornu stvarnost. Zastavnik Marin kaže, a i momci to potvrđuju – ko nas jednom čuje i upozna, taj uvek traži naše društvo. A turneja se organizuje ovako: orkestar se ukrca na neki od ratnih brodova, prema planu pristaje u pojedinim lukama, a posle koncerta nastavlja dalje. Takva turneja planirana je za naredne dane, povodom Dana ratne mornarice, kada će ovi momci posetiti svoje drugove duž obale i otoka i, bar na trenutak ih odvojiti od svakodnevnih briga.

Slobodan Grujičić, šef grupe, posebno naglašava:

– Svaki čovek želi da stvori nešto po čemu će ga pamtiti. Mi smo se, pored ostalog, zato kao grupa bavili i komponovanjem, snimili smo pesmu „Vojnički dani“ koja je kompletno naše autorsko delo. Da naš posao nije uzaludan svedoči popularnost ove pesme među našim drugovima mornarima. Što se ostalog repertoara tiče, mogu samo reći da je zaista raznovrstan pa svako može naći nešto po svom ukusu.

Još jedan detalj zaslužuje posebnu pažnju – VIS „Mladi mornari“ sarađuje sa ritmičkom grupom „Tajm“ koju čine devojke iz Pule. Ovo druženje mladih nije pokvarilo ni današnje „ludo“ vreme.

Sredinom avgusta grupa je ostala bez jednog svog člana  – mornar Grabjan Boštjan je, na osnovu poznate odluke predsedništva SFRJ, završio sa služenjem vojnog roka. No, taj rastanak je – po dogovoru svih članova grupe – samo privremen. Svi mladići su se dogovorili da se i nakon odsluženog vojnog roka sastaju, druže, sviraju, jer, kažu – imaju potencijala da i nešto ozbiljnije naprave na domaćoj muzičkoj sceni.

Na kraju i jedno zapažanje – ovaj vojnički orkestar po svom sastavu neodoljivo podseća na onaj iz televizijske serije „Bolji život“ i to svi ističu. I dodaju – mi zaista imamo članove iz cele Jugoslavije, a vojska i muzika su nas zbližili.

Možda se nekome čini da je licemerno govoriti o zabavno-muzičkoj oblasti života u JNA u vreme kada su mnogi drugovi ovih mornara na borbenim položajima, kada su im ugroženi životi… Ipak, ovo je samo jedna crtica iz vojničkog života koja kao da poziva: pokrenimo sve naše snage i učinimo sve da obuzdamo nacionalističko ludilo što nam se nameće kao jedino rešenje! Hoćemo, konačno, da živimo sutrašnje, a ne neke jučerašnje, prekjučerašnje, davnašnje dane. Možemo i hoćemo da jednom zauvek glupost i mržnju zamenimo znanjem i ljubavlju. Muzika i pesma tome svakako pomažu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s